Продавець ПЕРШИЙ інтернет-магазин БОЛГАРСЬКОЇ косметики RosaImpex розвиває свій бізнес на Prom.ua 12 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1322 відгуків
ПЕРШИЙ інтернет-магазин БОЛГАРСЬКОЇ косметики Роза Імпекс
+380 (93) 263-54-13

Парабени в косметиці: Міф і Реальність ...

Парабени в косметиці: Міф і Реальність ...

 

Парабени в косметиці: міфи і реальність.

 

Протягом останніх десяти років невпинно йдуть суперечки про шкоду парабенів в складі косметичних засобів. Але при цьому жодного закону чи постанови, що забороняє їх використання, так і не з'явилося. Великі косметичні корпорації намагаються знайти шлях виключення консервантів зі складу своїх продуктів, а дрібні представники косметичного бізнесу швидше шукають їм альтернативу.

Що робити споживачам? Боятися парабенів і купувати виключно органічну косметику? Чи не вірити псевдо-науковим гіпотезам і спокійно користуватися звичними засобами?

Що таке парабени?

 

Парабени – це хімічні речовини, складні ефіри пара-гідроксибензойної кислоти, які завдяки своїм антибактеріальною і протигрибковою властивостям широко використовуються в якості консервантів у продуктах харчування, медикаментів і косметичних продуктах.

Цікаво, що деякі парабени були виявлені в природі, зокрема в рослинах: метилпарабен присутня в голубиці як протимікробної агента. Але парабени, які нас цікавлять, тобто комерційно використовуються, виробляються вже синтетичним шляхом, в результаті этерификацим пара-гідроксибензойної кислоти відповідними спиртами.

Нас цікавлять парабени в косметиці. Припустимо їх присутність в состваве і в яких кількостей ах? У країнах ЄС наявність парабенів в косметичні засоби (креми, гелі для душу, шампуні ітд.) регламентовано спеціальними директивами: метил -, пропіл -, бутил -, этилпарабены і їх ізоформи – изобутил і ізопропіл – дозволені до використання в чітко визначених пропорціях: 0,4% від загального складу в якості єдиного парабенів в даному продукті; і 0,8% якщо використовується суміш парабенів. При цьому багато фахівців вважають, що концентрації 0,19% в більшості випадків цілком достатньо.

Чим небезпечні парабени?

 

Починаючи з 2004 року активно множаться різною мірою достовірності факти про парабенах як «ендокринних руйнівників». В результаті численних досліджень Європейський комітет споживчої безпеки висунув вимогу зменшити вище зазначені дозволені концентрації парабенів як мінімум удвічі, зокрема двох типів парабенів – пропіл - і бутил-парабенів.

У чому небезпека парабенів?

  • Парабени за своєю дією схожі на естрогени, тобто володіють легким естрогенною дією. Отже, тим, кому естроген протипоказаний, слід ставитися до них з обережністю. У першу чергу це стосується вагітних, оскільки зайвий естроген може викликати патологію репродуктивної функції плода у майбутніх мам. Особливо виражене эстрагеноподобное дію у бутилпарабена і изобутилпарабена, далі у пропилпарабена, этилпарабена і метилпарабена.
  • У якості часткового спростування цього факту доводять, що імітаторами естрогену парабени стають тільки при попаданні в організм разом з їжею, коли вони метаболізуються і втрачають ефірну структуру.

  • При накопиченні в організмі парабени можуть впливати на гормональну рівновагу і збільшувати ризик раку молочної залози, яєчників, матки, а також раку насінників у чоловіків. Особливо акцентується ця небезпека після того, як парабени були виявлені у високій концентрації в ракових пухлинах грудей, хоча прямого причинно-наслідкового зв'язку між використанням продуктів, що містять парабени і рак не виявлено.
  • Парабени здатні посилювати негативний вплив сонця: дослідження показали, що метилпарабен, нанесений на шкіру, взаємодіє з ультрафіолетом і веде до прискорення процесів старіння шкіри і навіть пошкодження ДНК.
  • При зовнішньому використанні метил - і пропилпарабены здатні викликати алергічні контактні дерматити, шкірні роздратування.

     

Повторимо, що всі ці дані остаточно не доведено і вимагають подальших наукових підтверджень чи спростувань.

 

Офіційна наука говорить про те, що «парабени практично нетоксичні, вони швидко всмоктуються, метаболізуються і виводяться з організму. У людей з нормальною шкірою парабени, в основному, не викликають роздратування і не викликають дискомфорту крім випадків рідко зустрічається парабеновой алергії».

При всьому вищесказаному у парабенів є два незаперечні плюси:
[LIST][*]вони є одними з найбільш ефективних консервантів, забезпечуючи тривале зберігання косметичних засобів, без порушення їх властивостей і якостей;[*]парабени дуже добре переносяться організмом і практично ніколи не викликають алергічних реакцій.

Але часте і тривале застосування продуктів навіть з мінімальною кількістю парабенів в складі (будь то продукти харчування, ліки або косметика) викликає суперечливі відгуки і навіть страхітливі прогнози.

Як розпізнати парабени у складі косметичного засобу?

 

Парабени є майже у всіх косметичних засобах, а також у багатьох найменуваннях лікарських засобів і продуктів харчування.

Загальноприйнята система позначення парабенів:

  • звичайні парабени: метилпарабен (E218), етілпарабен (E214), пропілпарабен (E216), бутил-, бензилпарабен.
  • специфічні парабени: изобутилпарабен, изопропилпарабен, бензилпарабен, і їх натрієві солі.

 

Крім того, парабени можуть бути названі синонімами:

  • метагин, пропагин
  • арагидроксибензоат
  • метил-, етил-, пропіл-
  • оксибензойные кислоти/оксибензоат
  • гидроксибензойные кислоти/гидроксибензоат
  • РНВ
  • Е214...Е219

Чи є альтернатива парабенам?

 

Пошуком замінника парабенів займаються лабораторії найбільших косметичних корпорацій світу. Але на даний момент не винайдено альтернативний вид консвервантов, аналогічний за властивостями парабенам.

Перше і головне властивість парабенів, що вигідно виділяє їх серед інших консервантів – вони перешкоджають розмноженню бактерій.

Крім того, не тільки парабени страшні. Той самий спирт або ефірні олії, які могли б виконувати роль консервантів в косметиці, мають безліч інших недоліків: зокрема пересушують шкіру або викликають алергічні реакції, відповідно.

Обійтися без консервантів при виробництві косметики не представляється можливим в принципі.

Вихід бачиться тільки в створенні абсолютно нової системи виробництва і консервації косметики на всіх етапах: від отримання рослинних екстрактів і до створення готового кошти.

При цьому тільки потужні виробники зможуть знайти необхідні інвестиції і дозволити собі перейти на інноваційні технології. Але саме їх чекає успіх: споживачі все частіше цікавляться складом купується косметики: зокрема в Європі, рівень зацікавленості присутністю синтетичних консервантів в косметиці виріс на 20% за минулий рік.

Якщо ви боїтеся парабенів, спробуйте використовувати косметику з рослинними консервантами: вітаміни Е і С, прополісом, екстрактами листя берези, черемхи, кори сосни або морських водоростей, масла чайного дерева і евкаліпта. Однак пам'ятайте, що таку косметику можна використовувати більше двох-трьох тижнів, а зберігати потрібно обов'язково в холодильнику.

Дійсно відмітка «paraben free» позначає відсутність парабенів?

 

Розгорнута полеміка з приводу шкоди парабенів змусила багатьох виробників шукати шляхи відступу, а точніше заспокоєння споживачів. І сьогодні досить часто на етикетках красується приваблива напис «paraben free», покликана повідомити уважних покупців про те. Що в складі даного засобу парабенів немає. Чи Так це насправді?

Правильніше сказати, що виробники в даному випадку не знайшли заміну парабенам, а нову можливість ввести до складу продукту ці ж компоненти, перейменувавши їх. Наприклад, параоксибензоат метилу — це не що інше, какметилпарабен; параоксибензоат етилу — етілпарабен; параоксибензоат пропилу — пропілпарабен і так далі. Тобто нібито парабенів в складі немає, а фактично він лише дещо видозмінений.

Що ж щодо натуральної, або органічної косметики? Слід уважніше ставитися і до цих термінів. Не у всіх країнах вони дійсно мають офіційний статус і не є рекламним ходом виробника, а фактичної характеристикою кошти.

У світі існує натуральна косметика і спеціальні стандарти для її позначення: у Франції це BIO,COSMEBIO, ECOCERT, в Німеччині – BDIH, в США – USDA Organic.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner